Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.

13. 03. 2011 9:50:43
V Česku se má obecně za to, že od loňských voleb v zemi vládne trojkoalice. To je ale zásadní omyl, čtvrtým a nejmocnějším koaličním partnerem je hradní pán, jenž si nenechá ujít jedinou příležitost, jak ukázat svoje zuby.

Otázka prezidentských pravomocí se přežvykuje bez většího úspěchu léta. Nakonec ale jaksi převážila teorie o prezidentovi ceremoniáři, jehož jedinnou činností by mělo být kladení věnců a udělování milostí. Jenže to by na hradě nesměl sedět Klaus, jenž s tímto z principu nesouhlasí a svoji funkci si představuje úplně jinak. Zde se jeho křivá tvář obnažuje dokonale, protože v minulosti z pozice premiéra tvrdě prosazoval ostrouhání prezidentských pravomocí. To ovšem na hradě seděl jeho úhlavní nepřítel Havel. Jakmile se ale pevně usadil na trůně, začal hájit své vlastní zájmy. A pranic ho nezajímalo, jakým podivným způsobem se tam dostal a jaké temné síly mu k tomu pomohly.

Nečas si naivně myslel, že když na kmotry ve své straně udělá bu,bu,bu, nastane okamžitě pořádek. To ve skutečnosti odhaluje jeho naivitu a slabost, jež je pro politiku, potažmo českou, absolutně smrtící. Bylo jasné, že všichni ti vlci, kterých se za léta mezi občanskými demokraty urodilo něurekom, se jen tak snadno nenechají odstavit od koryt a nezmění se přes noc v beránky. K tomu absolutně neprůhlední a nevěrohodní véčkaři, jejichž styl a směřování je do dneška zahalen tajemstvím a na průser je zaděláno. Navrch ale největší balvan, jež si premiér uvázal na nohu a tím je velmistr Kalousek. Je nad slunce jasné, že takový koktejl je nepoživatelný a dřív nebo později se někdo musí otrávit.

Netrvalo to dlouho a koalice se začala zadrhávat. Ani ne tak programové rozpory, ale osobní antipatie a nesnášenlivost jednotlivých členů je důsledkem absolutní neschopnosti vlády rozhodnout se k nějaké aktivitě. Ta vláda, jež si do znaku hrdě vetknula titul protikorupční a rozpočtově zásadová, se od začátku potýká s korupčními kausami svých členů a všechnu energii, kterou měla dát do služeb reforem, věnuje žabomyším válkám jednotlivců. Za této situace můžeme na vykročení za lepším zapomenout a jakékoliv reformy jsou utopií.

Za této neutěšené situace vstupuje jako deus ex machina do hry prezident Klaus. Maně si vzpomněl, že on jako dlouholetý ministr financí a premiér toho pro dobro spoluobčanů moc neudělal a chce to na poslední chvíli napravit. Bylo by dobré, kdyby na něho jako na reformátora čítanky nezapomněliy a teď je nejvhodnější doba. A tak se začne reformovat nereformovatelné. Stačí několik schůzek s ministrem Bártou a oba dva si padají do náruče jako otec s nezdárným synkem v poště pro tebe. Pak tajná sese na hradě, kde se znesvářené strany jako zázrakem na něčem dohodnou a před kamery předstupují drže se za ruce. Stačí jediná prezidentova věta v novinách a po mnoho týdnů a bolestivě dohadovaná výše daně se mění ku spokojenosti všech stran. Dva staří a prohnaní šíbři, Klaus a Kalousek se potutelně usmívají, ale všichni vědí své. Jsou to zázraky, ale na hradě jsou už na ně za dobu Klausova vládnutí zvyklí.

Stejně jako voda z Lurd i prezidentovy metody a výsledky jsou zázračné. Ještě aby dokázaly nějakým zázrakem zmutovat do praxe, ale při pohledu na neumělé a křečovité úsměvy koaličních partnerů je to skoro nemyslitelné. Ať v Číně je rok koně nebo myši, v Česku je už mnoho let rok sviní. A to se pak reformuje moc těžko.

Autor: Jiří Nohava | neděle 13.3.2011 9:50 | karma článku: 12.86 | přečteno: 1847x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1492

Nesnáším hloupost, nespravedlnost a bezpráví, mám rád lidi veselé, slušné a spolehlivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...